4 vanliga orsaker till nackont

4 vanliga orsaker till nackont

Ont i nacken är ett vanligt problem som många svenskar lider av. Mycket stillasittande, kontorsarbete och skärmtid gör att smärta och värk uppstår och problemen kan vara svåra att bli av med.

Att ha ont i nacken kan medföra att du blir stel och får svårt att röra på dig naturligt, vilket i sin tur ofta gör att du får ont på andra ställen i kroppen.

Varför får man ont i nacken?

Det finns många orsaker till varför värk och smärta uppstår i nacken. Överansträngning eller tung belastning kan vara en stor faktor, samt om kroppen utsätts för trauma, till exempel om du är med om en olycka eller skadar dig. Här är fyra andra vanliga anledningar till nackont:

 

 • Diskbråck
  Diskbråck är ett ryggbesvär som uppstår när de mjuka kuddarna (diskarna) mellan ryggradens kotor plötsligt börjar bukta ut. Om du får diskbråck i övre delen av ryggen, det som kallas halsryggen, kan disken trycka på olika nervrötter som i sin tur gör att smärta strålar upp i nacken. Detta kan göra att du felaktigt tror att smärtan sitter i nacken, när värken i själva verket kommer från problem i ryggen.
 • Sträckning
  Om nacken utsätts för felaktig belastning, kanske att du idrottar och skadar dig, eller om du lyfter något tungt på fel sätt, kan du uppleva en plötslig smärta som strålar till i nacken. En sträckning kan uppstå om du är ouppvärmd – eller överansträngd efter många timmar i samma position framför datorn – och sedan utsätter nacken för en hastig rörelse.
 • Nackspärr
  Många har varit med om fenomenet nackspärr, som kan innebära att du inte kan röra nacken naturligt åt ena hållet. Nackspärr kan uppstå vid plötsliga rörelser, onaturliga sovställningar eller infektioner i halsen. Du upplever ofta en krampande smärta och ibland kan du inte röra nacken alls, utan måste hålla huvudet helt stilla för att det inte ska göra ont. Detta gör att du blir stel på andra ställen i kroppen, eftersom du hela tiden kompenserar med andra muskler för att undvika att få ont i nacken.
  • Artros
   En av de mer ovanliga orsakerna till nackont kan vara artros. Ryggraden sträcker sig från svanskotan hela vägen upp till huvudet, vilket gör att artros i ryggen även kan orsaka nackproblem. Vid ryggradsartros bryts brosket ned mellan kotorna och orsakar smärta på flera ställen i ryggen och nacken.

  Vill du bli av med dina nackproblem?

  Det finns mycket du kan göra för att förebygga smärta i nacken. Ett bra tips är att mjuka upp nacken med ett smart massageverktyg.

  Welify Nackmasserare använder sig av elektrisk muskelstimulation (EMS) och TENS, som skickar milda elektriska impulser genom huden vilket minskar huvudvärk och muskelspänningar, helt utan biverkningar.

  Du placerar den runt nacken, väljer mellan olika funktioner och låter den arbeta igenom och lösa upp dina stela muskelknutar i lugn och ro. Smidigt, praktiskt och effektivt för dig med nackproblem.

  Tillbaka till blogg