Ont i nacken – långvarig smärta eller plötslig värk?

Ont i nacken – långvarig smärta eller plötslig värk?

Smärta i nacken är ett jobbigt problem som drabbar många, båda unga och gamla. Nackont uppstår vanligtvis av muskelvärk, stela leder eller felaktig belastning, ofta genom stillasittande arbete.

Ont i nacken kan vara ett långdraget problem, men det kan också uppstå plötsligt – här får du veta mer om orsaker och tips på behandlingar.

Långvariga nackproblem

Alla har ont i nacken ibland, speciellt om vi utsatt kroppen för hög belastning. Vanligtvis brukar nackproblem gå över med tiden, men ibland sitter värken kvar och kommer tillbaka med jämna mellanrum. Denna typ av smärta kan ha flera olika anledningar: 

  • Om du har ett stillasittande arbete, till exempel vid en dator, är det vanligt med långvariga nackproblem. Nacken blir helt enkelt överbelastad när den tvingas vara i samma position under en längre tid, vilket orsakar spända muskler och smärta. Försök att ta många pauser, och stretcha och rör nacken så mycket du kan mellan alla långa stunder vid skärmen.
  • Stress och oro kan göra så att du får långvariga problem med nacken. Psykisk ohälsa kan också sätta sig i kroppen och nacken. Om du mår dåligt är det vanligt att gå runt med uppdragna axlar, vilket orsakar stelhet och spända, värkande muskler. Att avsätta tid för avstressande aktiviteter, vila och återhämtning, samt olika typer av samtalsterapi kan hjälpa dig att bli av med nackproblemen.
  • Diskbråck – när en disk i ryggen trycker på en nerv som gör att smärta strålar upp i nacken – eller andra åkommor, som till exempel artros, kan orsaka långvarig smärta i nacken. Även olyckor, whiplash-skador eller andra typer av trauman orsakar ofta problem med nacken. Fysioterapi och annan rörelseträning är då ett sätt att få bukt med nackproblemen.

Plötsliga nackproblem

Ont i nacken kan också komma helt utan förvarning. Vanliga orsaker till plötslig nacksmärta är:

  • Nackspärr – ett vanligt problem som de flesta råkat ut för. Nackspärr orsakas ofta av muskelkramper eller låsningar i lederna runt nacken och beror på plötsliga rörelser, sträckningar eller obekväma kroppsställningar, till exempel att du sovit konstigt. Nackspärr gör det svårt att röra nacken och ibland kan du behöva smärtstillande läkemedel för att kunna röra dig normalt.
  • Plötslig nacksmärta kan också bero på infektioner i halsen och svullna lymfkörtlar.

Nackspärr och andra typer av plötslig nacksmärta brukar för det mesta gå över av sig själv, efter några dagars vila, men det finns mycket du kan göra på egen hand. Welify Nackmasserare är ett massageverktyg som använder elektrisk muskelstimulation (EMS) och TENS.

Massageverktyget skickar milda elektriska impulser genom huden vilket minskar muskelspänningar och motverkar stelhet, något som är perfekt vid plötslig nackspärr.

Du placerar den runt nacken, väljer mellan olika funktioner och låter den lösa upp stela muskelknutar i lugn och ro. Welify Nackmasserare stärker dessutom kroppens naturliga smärtlindringssystem genom att frigöra endorfiner vid smärtområdet.

Detta ger en effektiv och långvarig smärtlindring, så att risken för att smärtan ska komma tillbaka minskar. Ett bra alternativ för dig som lider av långvariga nackproblem.

Tillbaka till blogg