Gravitationen påverkar oss hela tiden, och det är hållningen (hållningsmuskulaturen) som ser till att vi kan stå upprätta och fungera som vi ska, och att vi inte faller ihop.
Man brukar tänka på hållningen som att örat, axeln, höften och knölen på utsida fot ska vara i en rak linje mellan dessa kroppsdelar.
Om denna linje blir allt för svängig kan det leda till konsekvenser i kroppen. Tex om nacken eller axlarna faller för långt framåt kommer linjen i tyngdpunkten inte fördelas jämt över kroppen. Vilket kan leda till kompensationer och smärta.
Nacken eller ryggen kan smärta fast felet/orsaken sitter i exempelvis en stel bröstrygg. Anledningen till detta är att om bröstryggen inte fungerar optimalt måste andra delar av ryggraden kompensera för detta. I många fall blir det då ländrygg och/eller nacken som överansträngs.
Därför är det viktigt att hela ryggraden har god funktion. Att ta tag i sin hållning kan ofta vara en god lösning på detta.
Hållningen förändras ofta med åren som går, och då förändras också förutsättningarna i kroppen.
Därför kan det vara en god ide att tänka på sin hållning och träna exempelvis rygg, skulder och nackmuskulatur som har ett stort ansvar i vår hållning. Är man svag eller trött i dessa muskler tenderar vi att falla ihop i vår hållning, vilket kan leda till besvär.
Två bra övningar för din hållning:
Väggänglar:
Du står med ryggen mot en vägg och försöker ha säte, rygg, skuldror, axlar och nacke i kontakt med väggen. Därefter lägger du även bak båda armarna i axelhöjd (och ca 90 grader böjdning i armbågen).
I denna positionen ska du göra snöänglar (väggänglar) samtidigt som du har fortsatt kontakt med väggen i alla delar. Den är mer utmanande än den ser ut.
Sitt på pilatesboll (två varianter)
1. Sitt på pilatesbolen med höft, axel, öra i en rak linje, och 90 graders böjning i höft och knäled.
I denna position småstudsar du lugnt och fint medan du bibehåller hållningen.
5 min morgon, 5 min kväll.
2. Sitt minst 1h per arbetsdag (kontorsjobb) på pilatesboll med samma position (god hållning). Behöver inte studsa. Bara sitta upprätt i ovan beskriven position.
Ett sista ergonomi-tips för din hållning:
Testa att då och då under arbetsdagen komma ut på kanten av kontorsstolen (fötterna under stolen).
Detta gör att du enklare kan ha låren pekandes neråt samt vidgade utåt. Vilket resulterar i att du lättare kan ha en upprätt hållning samt mer cirkulation till höfterna.
Detta i kombination med god höjd på dator och vilande underarmar på skrivbordet.