Ta hand om din hjärna – Så gör du

Ta hand om din hjärna – Så gör du

Hjärnan är kroppens mest avancerade funktion. Men för att den ska fungera bra, behöver vi göra sånt som hjärnan gillar. Som att låta den vila mellan varven.

Trots att hjärnan bara utgör 1,2 – 1,5 procent av vår kroppsvikt förbrukar den cirka 20 procent av all energi vi får i oss. Därför har evolutionen gjort hjärnan till en expert på att spara energi.

Den undviker helst att utföra energikrävande processer och föredrar att göra som den är van vid. Det är förklaringen till att vi alla har ett inbyggt motstånd att utföra såväl nya tankar och förändring som abstrakt och energikrävande tänkande.

Stress påverka tankeförmågan

Ett vanligt symtom på stress är att vi ofta tappar tråden. Klarar vi inte av att tänka i längre sekvenser eller föra krävande resonemang, blir vi mindre produktiva och får sämre kvalitet på de beslut vi fattar.

Sämre självkontroll och matvanor När vi är stressade får vi också sämre självkontroll och på att styra våra impulser.

Det kan till exempel innebära att vi i större utsträckning väljer onyttig mat när vi utsätts för en stor mängd intryck. Vissa forskare hävdar att så kallad kognitiv stress är en bidragande orsak till västvärldens fetmaepidemi.Håll koll på stressymptomen

Olika former av stressymptom är koncentrations-svårigheter, dåligt minne och lokalsinne, oförmåga att tänka klart. De här kan också ses som förstadier till det som sker med oss om vi blir utbrända eller deprimerade.

Därför är det viktigt att vara uppmärksam på dessa symptom.Hjärnan gillar pauser

För att hjärnan ska fungera bra behöver vi ta pauser under dagen. Här kan hjärnan få vila och gå på tomgång.

Sömn, kost och träning påverkar hjärnans funktion, men också vad vi gör och känner på vår fritid. Att ha roligt, känna mening och vistas i naturen är saker som påverkar våra hjärnor positivt.

Meditera mera

En utmärkt träning för vår förmåga att koncentrera oss är meditation. Att tömma sinnet och fokusera på det som är här och nu har visat sig ha positiva effekter på hälsa, stressnivå och koncentrationsförmåga.

Skriven av SustainChange

Tillbaka till blogg